Tips för att behålla energin efter semestern!

Sommaren står för dörren och många av oss ser fram emot att få sand mellan tårna, njuta av långa ljusa kvällar och bara koppla av helt. Men varför har vi egentligen semester? Och hur ser vi till att energin inte dräneras för snabbt när vi återvänder till skrivbordet? Läs vidare och få lite inspiration till hur du kan få ut det mesta av din ledighet och hålla batterierna laddade när vardagen återigen gör sig påmind.

Varför har vi semester?

Semester är inte bara en lyx – det är en nödvändighet när man arbetar med kunskap och spenderar mycket tid på att tänka, analysera och skapa. Det är hårt arbete för hjärnan och därför är det viktigt att ge den en ordentlig paus. När vi tar semester ger vi hjärnan möjlighet att vila och ladda om. Det kan faktiskt förbättra vår kreativitet och produktivitet markant när vi kommer tillbaka till arbetet. Så kom ihåg: Semestern är din hjärnas träningsläger!

En paus gör underverk

Att ta en paus från den dagliga rutinen kan göra underverk för vår mentala hälsa. När vi kliver bort från arbetet får vi möjlighet att se saker och ting i ett nytt ljus. Det ger oss perspektiv och kan hjälpa oss att hitta lösningar på problem vi kanske har fastnat i. En semester kan vara ett fantastiskt tillfälle för reflektion och förnyad energi. Så stäng av datorn, lägg bort mobilen och njut av nuet – det förtjänar du!

Behåll energin efter semestern

Hur undviker du då att dina nyuppladdade batterier töms lika snabbt som du kan säga ”Outlook”? 

  1. Planera din återkomst: Se till att din första dag tillbaka på jobbet inte är fylld med möten och deadlines. Ge dig själv tid att komma in i rytmen igen. Börja med att prioritera uppgifterna och planera tid för dem i din kalender.
  2.  Behåll semestervanorna: Har du haft framgång med att ta långa promenader, läsa böcker eller något annat avkopplande under din semester? Försök att integrera några av dessa vanor i din vardag. Små pauser med något som gör dig glad kan göra stor skillnad.
  3. Använd semestern till reflektion: Semestern behöver inte bara vara sol och bad – den kan också vara en tid för reflektion. Fundera över hur du arbetar. Vad fungerar bra? Något du skulle vilja göra mer/mindre av i höst? Finns det något du kan göra annorlunda för att vara mer effektiv och mindre stressad? Vad ger dig energi och hur kan du få mer av det? Kan du förbättra dina arbetsmetoder eller lära dig nya färdigheter som kan underlätta ditt arbete?
  4. Fundera på vilka kompetenser du vill utveckla. Kanske finns det en kurs du har funderat på att ta eller en ny färdighet du vill lära dig. Bestäm dig för vad du vill satsa på och hur du skall göra för att det skall bli verklighet. En bra plan kan ge dig en känsla av kontroll och styrning som är ovärderlig när vardagen kommer tillbaka.

Så njut av din semester fullt ut. Använd tiden till att ladda upp genom att vila och göra sådant som ger dig energi. Handlar några av dina reflektioner om att utveckla ditt arbetssätt så är vi i PEP-teamet alltid beredda att hjälpa dig. Vårt jobb är att göra dig bättre på ditt!

Ha en riktigt skön sommar!