Semestern närmar sig med stormsteg och vi kan se fram emot några veckor utan arbete! Det känns skönt att kunna varva ner och få de mentala batterierna laddade. Men, för vissa av oss kan det vara svårt för hjärnan att ta ledigt, eftersom arbetsuppgifterna fortfarande kan lura i bakhuvudet.
Så hur kan vi undvika att behöva tänka på jobbet när vi är lediga och få en välförtjänt semester. Här är våra bästa praktiska tips för att både stänga av i god tid innan semestern och inte minst få en plan på plats för att snabbt komma i gång igen efter semestern:
1. Prioritera arbetsmängden
Granska din uppgiftslista kritiskt. Prioritera vad du absolut behöver åstadkomma före semestern och planera in de uppgifter som kan vänta till efter semestern. Var medveten om att det är bättre att slutföra några viktiga uppgifter än att lämna ett gäng halvfärdiga – så var realistisk när det gäller vad du kan uppnå och ha tydliga mål. Det kommer att göra det lättare att återvända och det ger dig sinnesro när du är på semester.
2. Planera för när du kommer tillbaka
När du har planerat allt arbete som behöver göras innan semestern kan du också titta lite framåt och planera vad som ska hända efter din semester. Planera de uppgifter som ska lösas som de första efter semestern, medan du fortfarande har dem färskt i minnet. Att titta lite framåt kan också hjälpa dig att bedöma om du ska förbereda ditt team för att kunna vara stand-by på något, medan du är borta.
3. Begränsa mötesaktiviteter
Var särskilt kritisk med dina mötesaktiviteter under dagarna fram till semestern och de första dagarna efter. Överväg specifikt att blockera den sista arbetsdagen före semestern och den första dagen efter som ”mötesfri”. På så sätt skapar du en värdefull buffert av tid för att få grepp om de ”lösa ändarna” innan semestern – och lite extra luft i kalendern för att komma tillbaka på ett bra sätt.
4. Behov av ställföreträdare
Om andra måste ta hand om dina uppgifter medan du är på semester, var noga med att förbereda dem på ett bra sätt. Anpassa förväntningarna tydligt och lämna inte över halvfärdiga uppgifter som tar orimligt lång tid för din kollega att lösa. Fundera på om det finns behov av mer detaljerade instruktioner och anvisningar så att uppgiften kan lösas på rätt sätt – så slipper du bli störd under semestern.
5. Synliggör din tillgänglighet
Det är viktigt att dina kollegor och medarbetare meddelas när du är på semester. Var noga med att markera din semester som ”frånvarande” i kalendern och komplettera med autosvar på din e-post och chatt, samt ett semestermeddelande på din röstbrevlåda. Berätta när du är tillbaka och vem, om någon, som är din ställföreträdare. Förläng ditt autosvar till den första dagen efter semestern så att du lite lugnare kan ”landa”.
6. Kom ihåg att ta ledigt
Vårt sista råd är helt enkelt att du ska komma ihåg att ta ledigt när du har ledigt! Om du har följt råden ovan är du faktiskt redo att ta en semester och du kan känna dig avslappnad att veta att du har kontroll över saker. Semestern handlar om att ladda batterierna för nya utmaningar, så glöm jobbet och arbetsuppgifterna ett tag och njut av tiden med familj och vänner och gör det du tycker om!
Vi på PEP önskar dig en riktigt härlig sommar!