Vad är det som utmärker de framgångsrika? 7 vanor hos högpresterande människor

By 18. februari 2021november 6th, 2022Arbetsvanor, Ledning, Välbefinnande

Högpresterande. Högeffektiva. Framgångsrika. Har du någonsin undrat vad de har gemensamt? Det har vi också.

Eftersom vi arbetar med att öka personlig och professionell framgång, delar vi ett särskilt intresse för vanor hos de högpresterande. Därför fångade nyligen en artikel i Forbes, ”The Fifteen Surprising Things Productive People Do Differently” vår uppmärksamhet. Som hängivna PEP-förespråkare slog emellertid de ”överraskande sakerna” oss faktiskt inte med häpnad. Varför? Jo, för att de flesta av de nämnda vanorna överensstämmer direkt med våra egna välbeprövade PEP-principer. (Kände vi oss en liten aning självbelåtna över det? Ja faktiskt, vi erkänner, det gjorde vi.)

Hur som helst, vi tyckte att högpresterande människors vanor var ett intressant ämne att utforska. Vi har valt ut våra favorittips och identifierat vilka vanor vi tror utmärker de mest framgångsrika. Läs vidare för vår syn på de bästa teknikerna som de flesta framgångsrika brukar ha gemensamt:

1. De fokuserar på att göra rätt sak i rätt tid

De mest framgångsrika människorna vi möter har, som artikeln säger, förmågan att kunna identifiera sin ”viktigaste uppgift” och koncentrera sig på den utan att distraheras. De hämtar inte e-postmeddelanden – de arbetar med strategier. Sociala media? Ständiga aviseringar? Glöm det. Högpresterande har lärt sig att fokusera på en sak i taget.

2. De tar i saker bara en gång

Även känd som vår PEP-princip ”Gör det nu eller Besluta nu”. Om högpresterande kan slutföra en uppgift snabbt gör de det. Om inte, så bestämmer de åtminstone när de ska hantera den – eller så delegerar de den till någon annan. Högpresterande tenderar inte att lägga något åt sidan för att plocka upp det senare, för då blir det ineffektivt.

3. De låter sig inte styras av inkorgen

Högpresterande kontrollerar inte sina e-postmeddelanden tvångsmässigt. Snarare bearbetar de dem bara två eller tre gånger om dagen. De som fastnar i inkorgen – svarar på varje meddelande så snart de får det – är de som inte får någonting gjort. Var inte en av dem.

4. De använder en anteckningsbok – antingen fysisk eller elektronisk

Detta är en av våra favorittekniker för störst framgång. Det är helt enkelt omöjligt att mentalt hålla koll på alla dina idéer som dyker upp, att minnas alla uppgifter eller andra slumpmässiga saker. Högpresterande vet detta och skriver ner allt, oavsett om det är i en anteckningsbok eller i en applikation som Outlook eller OneNote. Resultatet? Mer hjärnkapacitet för att arbeta med de saker som gör dig framgångsrik.

5. De identifierar de mest produktiva tiderna på dagen

Sjunker din energinivå på eftermiddagen? Planera i så fall ditt viktigaste arbete på morgonen. Våra högpresterande vänner vet när de sannolikt kommer att vara mest produktiva och schemalägger arbetet därefter. Inse vid vilken tidpunkt på dagen dina energinivåer är högst, och utnyttja det. Slösa inte bort dina mest produktiva timmar genom att arbeta med något obetydligt.

6. De ifrågasätter allt

Vi har noterat att ett säkert tecken på framtida framgång är en vilja att utmana status quo. De unga, kommande yrkesverksamma som vi vet kommer att vara framgångsrika chefer i framtiden, är de som ständigt utmanar och ifrågasätter. Om det finns ett bättre sätt att göra något kommer de att driva på förändring, snarare än att följa ett ineffektivt förfarande bara för att det alltid har gjorts på det sättet. Med andra ord nöjer sig de framgångsrika inte med samma gamla system.

7. De vet när man skall avsluta dagen

Högpresterande kör inte in i kaklet. De vet att försök att ”klämma in” så mycket som möjligt på en dag, troligen slutar i utmattning snarare än prestation. De mest framgångsrika cheferna vi har träffat har förmågan att stänga av när de behöver. De hoppar inte över måltiderna, de arbetar inte femton timmar – de inser att sömn, hälsosamma ätmönster och återhämtning är lika viktigt, om inte viktigare, än vad som händer på jobbet.

Hemligheten för långsiktig framgång är alltså inte någon strikt regim av hårda träningspass, kryptiska korsord eller utmattande förhållningsregler (men om någon av dem faller dig i smaken, kör på). Allt du behöver göra är att försöka integrera dessa supereffektiva vanor i din vardagliga rutin. När allt kommer omkring är kanske det enda överraskande med dessa vanor att alla kan lyckas med dem. Det finns inga anmärkningsvärda överraskningar; det finns ingen vinnande formel. Det här handlar helt enkelt om att du håller dig till – åtminstone för det mesta – de här goda vanorna.

Prova. Se hur långt du kan nå.