Redo för en stressfri jul? Här kommer vår överlevnadsguide

By 11. december 2020november 6th, 2022Arbetsvanor, Planering, Välbefinnande

Här är vi nu, inför slutet av ett år som visade sig vara långt ifrån det vanliga. Och med utsikterna till en jul som antagligen inte heller kommer att bli riktigt som vi är vana vid. En fin tradition kommer dock att upprätthållas; nämligen att vi delar våra mest effektiva råd som hjälper dig avsluta året med gott samvete – och starta det nya året med ny energi.

Med bara några veckor kvar till jul känns det kanske mer hektiskt än festligt – men få inte panik. Vi har samlat några få sunda planeringstips som säkerställer att du inte bara kan lämna (hemma)kontoret, utan också kan lämna det med överblick och kontroll över arbetet.

Planera

Vid den här tiden på året samlar sig deadlines på hög fortare än en 5-årings önskelista fylls på. Så, om du inte har gjort det redan, är det nu du skall avsätta tid till de uppgifter som måste bli klara före jul. Och håll dig fokuserad eftersom det här är säsongen med dussintals distraktioner. Kom ihåg att det du behöver få gjort, inte nödvändigtvis är detsamma som det du har lust att göra. Förhalning är aldrig en vän, men vid den här tiden på året är det särskilt problematiskt.

Rensa

Det här är en utmärkt tid att få rensat – och vi pratar inte bara om kaffekoppar och julkort. Var hänsynslös med dina mejl och dina elektroniska filer: Arkivera och kasta så mycket som möjligt. Rensa slutligen också upp på din fysiska arbetsplats, men prioritera organiseringen av mejl som det viktigaste. Det tomma skrivbordet är fint, men det hjälper inte din stressnivå om du kommer tillbaka till en full inkorg efter ledigheten. Hoppa inte heller rakt in i elden, utan sätt gärna av en timma att PEP:a det första du gör efter ledigheten, så får du en bra start.

Förbered

Det kan vara svårt att se bortom jul, men du kommer att tacka dig själv för att du gjorde det när du kommer tillbaka till kontroll snarare än kaos efter ledigheten. Försök se framåt och bestäm vad du behöver förbereda, innan du lämnar för julledighet. Fråga dig själv om du har allt under kontroll till de första två veckorna när du är tillbaka. Att göra en ansträngning för att planera framåt nu, kommer att minimera – om inte helt eliminera – känslan av stress över arbetet under ledigheten.

Och där har du det: En kortfattad överlevnadsstrategi för den smått galna tid vi närmar oss. Enkelt? Japp. Specifikt? Absolut. Finns det några ursäkter? Nix. Så sätt igång. Oavsett hur många julklappar du får i år, så kommer ett stressfritt slut på detta år (och en avkopplande start på det nya) att vara gåvan som bara fortsätter att ge.

God Jul och Gott Nytt År!