Fokusera på målet: De två viktigaste sakerna att tänka på för att behålla fokus

By 16. augusti 2022november 7th, 2022Arbetsvanor, Ledning, Planering

Redan augusti! Tiden flyger i väg när man har roligt och vi hoppas du har haft en underbar sommar. Förhoppningsvis har du laddat batterierna och är redo för nya utmaningar.

Åtminstone de flesta av oss har vid det här laget kommit över omställningen efter semestern och kommit in i de dagliga rutinerna. Med den utmaningen ur vägen (invänjningsperioden kan vara tuff), är det ett perfekt tillfälle att tackla nästa: att hålla fokus på målet. För även om du klarat att skaka av dig ledighetslunken är det en helt annan sak att behålla fokus mitt i vardagens kaos. Som tur är så har vi några tips som kommer att hjälpa dig göra precis det. Så innan dina planer grusas av stora (eller små) distraktioner, läs vidare:

Tips nr 1: Var tydlig med vad som kännetecknar en prioritering

Det är klart att vi alla vet hur man prioriterar. Eller? Ett vanligt misstag är att vi förväxlar våra prioriteringar med vår att göra-lista. Begreppet prioritera innebär, enligt Nationalencyklopedin, ”ge företräde åt” det som är viktigare. De arbetsrelaterade och privata planer du gjort upp för året måste alltså ges företräde för att verkligen bli prioriterade. Låt inte andras krav urholka dina goda intentioner. Det är här dina löften till dig själv måste hållas. Planera in tid för att arbeta med dina egna viktiga uppgifter – och stå emot frestelsen att omprioritera.

Tips nr 2: Använd dig av 80/20 regeln

Också känd som Paretos lag. Enkelt förklarat betyder det att 80% av det du presterar kommer från 20% av din arbetstid. Därför är det viktigt att förstå vilka projekt som kommer att ge mest valuta för pengarna – eller snarare för din tid. Det kan låta enkelt, men vad som ofta händer är att folk spenderar 80% av sin tid på arbete som bara genererar 20% resultat. Vi är så upptagna av att vara upptagna att vi tappar fokus på vad som är viktigt. Försök i stället att komma ihåg Paretos lag och arbeta mot att hitta en bra balans. Du skall jobba mot att spendera mest tid på det som ger mest effekt. Identifiera vad som verkligen betyder mest och var hänsynslös med att fokusera på det först.

Om de här lösningarna låter enkla så beror det på att det är precis vad de är. Sorgligt nog är de alltid de första som får stryka på foten när projekten samlas på hög och kraven ökar. Så håll dig till planen! Var vaksam på tidstjuvarna, oavsett om det är kollegor eller annat och tänk på våra två tekniker för att hålla fokus. Du vet vad som är viktigt. Bli inte distraherad av annat.