När vi nu ställs inför det faktum att vi inte längre är tvingade till distansarbete – hur villig är du att göra de anpassningar som det kommer att innebära?
Efter att under pandemin ha pratat med våra kunder kan vi konstatera att många anpassat sig väl till hemarbete och hoppas på möjligheter att få fortsätta arbeta hemifrån åtminstone delvis. Man kanske snarare oroar sig för att få mindre gjort om man är på arbetsplatsen. Andra har verkligen saknat sina kollegor och den energi de ger, men det kommer troligen inte att bli precis som förr.
Nu är det verkligen inte läge att vara förändringsovillig, utan nu måste vi anpassa oss – och det snabbt. Så den här gången tänkte vi påminna om hur man skapar ett mindset som är mer öppet för att träffas på arbetsplatsen igen.
1. Acceptera dina rädslor
Det är ingen skam att erkänna att du känner dig orolig. Vem är inte det just nu? Så förtydliga exakt vad du oroar dig för. Du kan till och med skriva ner det som oroar dig – tillsammans med några idéer om hur du kan hantera dem om de händer. Att konfrontera dina rädslor i stället för att undvika dem kommer att öka din känsla av kontroll och göra tanken på förändring mindre skrämmande.
2. Sök stöd
Troligen är du inte den enda som känner dig orolig. Ta kontakt med både kollegor och chefer för att prata igenom varför du tycker att en övergång är bekymmersam. Att dela dina bekymmer kommer att vara terapeutiskt i sig. Det kan dessutom visa sig att en kollegas perspektiv ger en lösning eller hanteringsstrategi som du inte själv tänkt på.
3. Håll dig informerad
Håll dig informerad och se till att du vet exakt vad som händer när det gäller kommande förändringar och försök få information från chefer om något är oklart. Se också bortom det omedelbara sammanhanget. Har alla dessa förändringar visat på några luckor i din kunskap eller erfarenhet? I så fall, hur kan du bäst hantera dessa? Att vara relevant – och därmed öka ditt värde för din organisation – är viktigare än någonsin just nu.
4. Framhäv det positiva
Pessimister, den här är för er. Måste din reaktion på förändring vara negativ? Låt oss inte glömma att denna omvälvning också öppnar dörrar för nya möjligheter. Ansträng dig för att identifiera dessa. Omfamna (bildligt talat förstås) dina mer optimistiska vänner och kollegor (se punkt två). De kommer utan tvekan att erbjuda en mer positiv vinkling och du får väl erkänna att detta perspektiv kommer att vara mycket mer produktivt än att ta på offerkoftan.
5. Fira dina framsteg
För att röra dig framåt måste du ibland se tillbaka. Vi har redan klarat av en enorm förändring under en anmärkningsvärt kort tid. Tillåt dig själv att för ett ögonblick reflektera över allt du har åstadkommit, oavsett hur obetydlig varje prestation kan se ut. För det som varje till synes obetydlig justering gör är att öka anpassningsförmågan. Med andra ord, du är redan mer mottaglig för förändring än du inser, och i en värld där anpassningsförmåga är viktigare än någonsin är det verkligen värt att fira.
Vi vet att ingen av dessa rekommendationer är särskilt banbrytande – och det är hela poängen. För vad detta betyder är att dessa råd är ganska enkla att implementera. Du kan – och du kommer att –åstadkomma en ganska stor förändring i ditt tankesätt med några jämförelsevis mindre mentala anpassningar. Visst är det värt ett försök?