Det är tanken som räknas – Bästa tipsen för planering före jul

By 13. december 2021november 5th, 2022Arbetsvanor, Planering

Redan jul igen! Butiker och gator har pyntats i flera veckor och ”Driving home for Christmas” spelas på radion varje timme. Ja, julen knackar på dörren och en välbehövlig högtid står för dörren. Med detta i åtanke, och med några dagar kvar, är det nu rätt tid att tänka framåt, planera och få en överblick över vad som är kvar att göra för att vara redo för en välförtjänt paus från arbetet.

Vi har samlat en handfull goda idéer om hur man framgångsrikt hanterar alla deadlines vid året slut. Se det som en investering i tid som med säkerhet kommer att belönas när du kommer tillbaka efter ledigheten. Vi gillar ju att fokusera på det som är viktigt och i det här fallet, att vara redo för jul.

Den gamla “före jul-rensningen”

Det är en gammal tradition, och en bra idé, att göra en rensning innan man går på ledighet. Det är inte nödvändigtvis en favoritsysselsättning, men det är ju så skönt att komma tillbaka till en välorganiserad arbetsplats. Att hålla inkorgen tom, vilket vi (som du kanske vet) är starka förespråkare för, kommer säkert att dig ett försprång, men även om du rensar inkorgen regelbundet hela året kan du kanske hitta ett par gamla mejl i botten som bara ”glömdes”. Scrolla ner och rensa bort dem nu.

Ta en kritisk titt på dina deadlines

Gå inte på ledighet med surdegar liggande. Avsätt tid för att uppdatera din personliga överblick, inklusive alla uppgifter som har förfallodatum före jul. Se till att prioritera det som ger mest värde och mest lättnad när det är klart, och avsätt tid i din kalender för att få dessa gjorda. Engagera dig inte i nya projekt eller uppdrag i år om du inte är säker på att du kan leverera. Sätt en ny och realistisk deadline för allt som kommer att behöva vänta, så se till att titta åtminstone ett par veckor in på nästa år när du gör det.

Använd tiden som motivation

Undvik alltid förhalning, utan använd din kommande ledighet som en motivation för att slutföra de uppgifter du har undvikit. När du uppdaterar din personliga överblick, se till att du också identifierar vad du kan ha skjutit upp i veckor eller till och med månader. Se till att få dem gjorda – eller avsätt åtminstone tid för att få dem gjorda direkt efter jul. Har du skjutit upp dem för att de egentligen inte är så viktiga, fatta beslut om du skall göra dem eller inte.

Förbered din ledighet

Du vet vid det här laget när du går på ledighet och när du kommer tillbaka igen. Se till att din omgivning också vet om det. Förbered aviseringar om frånvaro på telefon och mejl, och lämna personliga meddelanden i andra system som kräver feedback till dem som försöker nå dig. Informera dem om din tillgänglighet och vem de ska kontakta i din frånvaro. Låt kollegor veta om du kan kontaktas i särskilda fall. Om någon måste göra dina uppgifter åt dig, se till att de vet om det.

Planera din återkomst efter ledigheten

Avsätt tid i din kalender nu för att hinna med det du behöver göra när du kommer tillbaka. Avsätt tid för dig själv innan du deltar i möten med andra, och spendera de timmar som krävs för att gå igenom mejl och få klarhet i vad som har hänt under din ledighet, inklusive en titt på dina personliga projekt. Gör sedan en uppdatering av din uppgiftslista och deadlines, och avsätt tid för uppgifter som kräver fokus. Skapa arbetsro vid återkomsten genom att förlänga dina frånvaromeddelanden med en extra dag.

 

Med önskan om en God Jul och ett Gott Nytt År var det här våra favorittips om hur du gör dig redo för en lugn julhelg och kan återvända på ett bra sätt!