Var snäll mot din hjärna när du arbetar #1

Effektiva beslut i en hektisk vardag
Har du någonsin känt att du ligger efter redan innan dagen ens har börjat? Tankarna rusar, du glömmer möten, blir lätt distraherad och det känns som att du aldrig riktigt når i mål med dina uppgifter. Välkommen till hjärnan på övertid! I den här första delen av vår miniserie tittar vi på varför hjärnan blir överbelastad, och hur det påverkar dina beslut och din förmåga att skapa överblick.
Hjärnan har begränsningar
Människans hjärna är fantastisk, men den har sina begränsningar – särskilt när det gäller vårt korttidsminne. Forskning visar att vi bara kan hålla runt 5–9 saker i vårt arbetsminne åt gången. Försöker vi hålla koll på för mycket, tappar vi överblicken och faller lätt i fällor som:
- Förhalning (Prokrastinering) – uppgifter känns överväldigande, så vi undviker dem.
- Beslutströtthet – vi fattar sämre beslut eftersom hjärnan är utmattad.
- Försämrad överblick – för många öppna ”flikar” i huvudet skapar stress.
Informationsflöde och hjärnans beslutsfattande
Vår hjärna använder två system för att fatta beslut: System 1 (snabbt, intuitivt) och System 2 (långsammare, reflekterande). När vi överstimuleras av mejl, notifikationer och uppgifter får System 2 sämre arbetsvillkor. Det blir svårare att prioritera, säga nej och välja rätt uppgift att börja med.
Multitasking och den förlorade överblicken
Multitasking är en myt! Forskning från Stanford University visar att multitaskare faktiskt är sämre på att filtrera information, komma ihåg detaljer och växla mellan uppgifter. Effektiviteten kan minska med upp till 40 %, och risken för fel ökar markant.
Exempel: När du försöker skriva en rapport samtidigt som du kollar mejlen, svarar på en kollegas fråga och byter låt på Spotify – och plötsligt stirrar du på skärmen och undrar var du var och vad du egentligen höll på med.
Resultat: Rapporten är fortfarande inte klar och nu är kaffet dessutom kallt.
”Gör det nu” och helhetsöverblicken
Ett bra flow handlar om att ge hjärnan bästa möjliga förutsättningar. Det innebär bland annat att snabbt beta av små uppgifter (”Gör det nu”-principen) och att samla dina uppgifter och möten på ett ställe, så att hjärnan inte behöver slösa energi på att komma ihåg och återskapa överblick hela tiden.
Slutsats: Beslut kräver hjärnkapacitet
Genom att förstå hjärnans begränsningar och respektera dem, kan du fatta bättre beslut, minska stressen och skapa mer flow i vardagen. Det ökar också din produktivitet, och skapar bättre arbetsvanor. Börja med små justeringar och upplev skillnaden!
Genom att förstå hur din hjärna fungerar kan du göra mer medvetna val under din arbetsdag. Om du behöver hjälp att komma i gång står vi redo.
Vårt jobb är att göra dig bättre på ditt!
I nästa del tittar vi på hur du konkret skapar ramar för fokus och effektivitet.