Semester – den perfekta tiden för några bra böcker

Semesterperioden är en uppenbar tid för lite personlig kontemplation. Med lite mer tid i vardagen än vanligt kan kanske några av timmarna passera med några bra böcker – och om du varken gillar kriminalromaner eller biografier, överväga en relevant facklitteratur eller en bra självutvecklingsbok.

Som rådgivare i personlig effektivitet och hälsosamma arbetsvanor följer vi kontinuerligt vad som händer inom vårt område – nya arbetsformer, praktiska verktyg och bästa praxis som kan hjälpa kunskapsarbetaren att fungera bättre i en hektisk vardag – och ibland stöter vi faktiskt på några rekommenderade böcker som gör oss klokare och ger nya insikter.

Vi har sammanställt en handfull av dessa böcker som kan utmana dina tankar, bredda dina horisonter och inspirera dig att göra positiva förändringar i ditt liv. Det finns något för alla, så dyk in i det fina urvalet och hitta några perfekta följeslagare för din sommar.

Tänka, snabbt och långsamt

av Daniel Kahneman är en fascinerande bok som utforskar hur vi tänker och fattar beslut.
Vi har två fundamentalt olika sätt att fatta beslut, som kallas System 1 och System 2. Där System 1-tänkandet är snabbt, intuitivt och impulsivt, kännetecknas System 2 av att vara långsamt, medvetet och logiskt. De två systemen har var och en sina egna styrkor och svagheter – och att förstå dem kan hjälpa oss att fatta bättre beslut.
Boken är lättläst och full av intressanta och relevanta exempel. För alla som vill förbättra sitt tänkande och beslutsfattande eller förstå de mentala processer som driver vårt beteende.

Vem snodde osten?

av Spencer Johnson är en kort och inspirerande bok som förmedlar viktiga budskap om förändring och anpassningsförmåga. En klassiker, skriven 1998, men fortfarande aktuell. Förändring är oundviklig och förändring är en naturlig del av livet, både personligt och professionellt. Boken hjälper dig att acceptera och omfamna förändring i stället för att kämpa mot den. En viktig lärdom i en värld som ständigt utvecklas. Så även om förändring kan vara skrämmande och utmanande, kan det också vara en källa till tillväxt, möjligheter och personlig utveckling – både på jobbet och i privatlivet.
Boken läses på en kväll och är skriven i en lättförståelig och medryckande stil som gör den tillgänglig för alla. Det är kort, men dess budskap är djupt och tankeväckande.

Gamestorming

av Sunni Brown, James Macanufo & Dave Gray är en inspirerande och praktisk guide för att skapa en mer engagerande och innovativ arbetskultur.
Boken passar både chefer och teammedlemmar som vill främja kreativitet, samarbete och problemlösning i sin organisation. Det ger verktyg för att tänka utanför boxen och uppmuntrar till ett mer kreativt förhållningssätt till arbete och samarbete. Det ger dig sätt att underlätta effektiva möten, workshops och brainstorming sessioner där alla kan bidra och känna sig hörda.
Oavsett om du arbetar inom teknik, design, utbildning eller sjukvård kan boken ge dig värdefulla verktyg för att förbättra samarbete, problemlösning och kreativitet. Boken är inte bara informativ, utan också engagerande och rolig att läsa.

Coaching for Performance

av Sir John Whitmore presenterar coaching som en effektiv ledarstil som främjar medarbetarnas utveckling, engagemang och prestation.
Boken visar hur coaching kan användas för att motivera och stödja medarbetare att nå sin fulla potential. Du får insikt i konkreta verktyg, tekniker och modeller för att öva coaching i olika situationer. Du lär dig att ställa kraftfulla frågor, lyssna aktivt, ge konstruktiv feedback och skapa handling och ansvar. Boken är en inspirerande och praktisk guide för att utveckla dina coachingfärdigheter och tillämpa coaching som en effektiv ledarstil. Den passar chefer, HR-proffs, coacher och alla som vill förbättra sin förmåga att stödja andras utveckling och prestation.

Pseudoarbete

av Dennis Nörmark och Anders Fogh Jensen är en tankeväckande och kritisk ögonöppnare som utmanar vår uppfattning om arbete och produktivitet.
Boken ger en djupgående och kritisk analys av det moderna arbetslivet och ifrågasätter vår besatthet av upptagenhet och ständig aktivitet. Den ifrågasätter om allt vi gör idag verkligen är meningsfullt och produktivt – och inbjuder till reflektion över vår arbetskultur. Boken introducerar begreppet ”pseudoarbete” och hjälper till att skilja mellan verkligt arbete som skapar värde och uppgifter som är onödiga eller meningslösa. Författarna har utforskat de utmaningar vi står inför i det moderna arbetslivet och erbjuder perspektiv och lösningar.
Boken är välskriven och engagerande, vilket gör den lätt att läsa och förstå. Prova också uppföljaren ”Tillbaka till jobbet”.

Offline

av Imran Rashid och Sören Kenner ger insikt i de fysiska och psykiska konsekvenserna som följer med vår användning av informationsteknik och sociala medier.
De två författarnas grundliga forskning visar att dagens digitalisering är skadlig för människor eftersom den förändrar vårt psyke och hjärna – och att åtgärder behövs nu! I verkligheten har vi alla hamnat i världens största kommersiellt drivna experiment, där teknik som förändrar vårt psyke och hjärna används 24/7– men utan att vi riktigt vet vad vi utsätter oss för.
Boken uppmuntrar oss att ändra våra vanor och föreslår vad vi kan göra för att få ett hälsosammare förhållande till sociala medier. Offline är en oberoende uppföljare till boken SLUK, som satte hela problemet med teknikens baksidor på agendan.

 

Med hopp om att det fanns något på vår lista som kunde fresta
– God semester och bra läsning!

Sök

Kategorier

Anmälan

Ta emot vårt månatliga nyhetsbrev med aktuell kunskap om effektiva arbetsvanor och ett hållbart arbetsliv.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.