Fem trender för moderna arbetsplatser

Coronaviruset prövade vår förmåga till återhämtning och anpassning, och förändrade vårt sätt att leva och arbeta. Vi lärde oss att arbeta mer flexibelt och på distans. När pandemin är över, vilka aspekter av våra liv kommer att förändras och vilka kommer att förbli desamma?

Vilka arbetsplatstrender kommer att utmana oss som ledare? Vilka trender hjälper eller hindrar våra team från att leverera resultat, och vilka verktyg får dem att trivas och utvecklas på framtidens arbetsplats? Vilka strategier skall vi använda för att säkerställa ett effektivt ledarskap? Vi delar de senaste trenderna på arbetsplatserna just nu och vad de kan betyda för vår effektivitet.

1. Hybridarbetsplatserna har kommit för att stanna

Även när det är säkert att återvända till kontoret kommer många att ifrågasätta värdet av att vara där på heltid. Efter att ha arbetat hemifrån i ett år, kommer arbetsgivare att behöva ge de anställda goda anledningar att återvända till kontoret – såsom möjligheten att umgås och samarbeta med kollegor. För att tillgodose behovet av att träffas fysiskt kan kontoret behöva förändras. Arbetsplatsen skall vara en flexibel plats där vi som medarbetare kan träffas för att samarbete och utveckling.

Många anställda kommer att vilja behålla en mix av kontors- och distansarbete, för att bättre kunna anpassa sig utifrån de typer av arbetsuppgifter som skall utföras. Men hybridarbetsplatserna medför unika utmaningar för ledarna, som måste sätta upp tydligare förväntningar och bygga en stöttande teamkultur. Medarbetarna kan också behöva ytterligare träning i hur man arbetar effektivt som en del i ett hybridteam, till exempel hur man upprätthåller motivationen.

2. Slut på 8-17 arbete

2020 har visat att vi inte behöver arbeta 8-17 för att leverara resultat. Många anställda har njutit av flexibiliteten att kunna bestämma sina egna arbetstider – och det finns ingen återvändo. En del företag har slutat jobba 8-17. Andra har aviserat permanent distans¬arbete. Vi tror att organisationer som erbjuder sina medarbetare flexibilitet, kommer att mest attraktiva för framtidens talanger.

För att på ett effektivt sätt leda flexibla team, krävs att medarbetarna ges en stor grad av självständighet, att kommunikationen är tydlig och att målsättningarna är klara.

3. Den decentraliserade arbetsstyrkan

På lite längre sikt kan de nya erfarenheterna med distansarbete göra det möjligt – även för lite större verksamheter – att se på arbetsstyrkan som något som inte enbart är förbehållet de större städerna, utan också kan finnas i ytterområdena och över hela landet. För arbetsgivaren kommer det att ha några stora fördelar, t ex lägre hyror och tillgång till en bredare pool av kompetens. För medarbetarna är fördelarna att inte behöva pendla och att kunna bo billigare.

För att möta de anställdas krav, har visa företag decentraliserat sina kontor och erbjuder nu så kallade ”hub-and-spoke locations” (ett mindre, centralt huvudkontor omgivet av lokala satellitkontor). Om företagen lyckas, kan en decentraliserad arbetsplats bidra till både effektivt samarbete och samtidigt hjälpa medarbetarna upprätthålla en hög produktivitet.

4. Fokus på medarbetarnas välmående

Distansarbete har många fördelar men det finns också utmaningar. Det kan vara riktigt svårt att sätta gränser mellan arbete och fritid, och en del anställda riskerar att bli utbrända. Risken för utbrändhet har lett till att arbetsgivare fokuserar mer på medarbetarnas välbefinnande, från att skapa en bra fysisk distansarbetsplats till att ge stöd på det mentala planet. Appar för mental hälsa har fått ett uppsving på senare tid, och företag investerar i företagslicenser för både mindfulness och fysiska träningsappar för sina anställda.

Ledarna har haft gott om möjligheter att visa de anställda att be bryr sig om dem i år – och medarbetare som känner sig omhändertagna är mer benägna att vara nöjda och produktiva.

5. Kompetenshöjning och omskolning

PPandemin har påverkat vissa branscher mer än andra, men i stort sett alla branscher har behövt påskynda sin digitala omställning. Många verksamheter var tvungna att snabbt omskola sin personal för att kunna erbjuda digitala lösningar och fortsätta vara relevanta. Men vidareutbildning har inte bara blivit nödvändigt, det bidrar också till att behålla kompetent personal och främja intern rörlighet. Framöver kommer ledare att i än högre grad behöva stötta kompetensutvecklingen i sina team och omskola vid behov.

Det har sagts att förändring är det enda konstanta och de kommande månaderna kommer helt säkert att bjuda på sin beskärda del av utmaningar och möjligheter. Som ledare kan vi slå an en positiv ton och stötta våra team för att få ut det mesta av en arbetsplats i utveckling.

Vi möter medarbetare och ledare på alla typer av arbetsplatser – och har gjort så i över 35 år – så vi är vana vid förändringar och älskar att bidra till att de lyckas. Våra program kan hjälpa dig och ditt team arbeta mer effektivt, oavsett var ni befinner er.

 

Originally posted by PEPworldwide Australia here on 21 Dec 2020.

Sök

Kategorier

Anmälan

Ta emot vårt månatliga nyhetsbrev med aktuell kunskap om effektiva arbetsvanor och ett hållbart arbetsliv.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.