Multitaskingens dolda kostnader
Har du någonsin funderat över varför multitasking kan kännas som en nödvändighet, även om det i själva verket kan ha negativa konsekvenser för både vår produktivitet och vårt mentala välbefinnande? Forskningen har i många år pekat på att våra hjärnor inte är så bra på att jonglera flera uppgifter samtidigt som vi kanske tror.
Tänk dig din uppmärksamhet som strålen från en pannlampa. Du kan bara lysa på ett område åt gången och när du försöker sprida ljuset för brett blir det svårare att se klart. Att försöka sprida sin uppmärksamhet på flera uppgifter gör oss mindre effektiva och produktiva, även om det kan kännas som att vi får ut mer av tiden.
Ett experiment vid Carnegie Mellon University belyser hur multitasking påverkar hjärnans aktivitet. I experimentet körde deltagare bil i en simulator och fick plötsligt även andra uppgifter. Resultatet var tydligt: stora delar av hjärnan som var engagerade i körningen släcktes nästan ner. Detta illustrerar hur svårt det är för hjärnan att växla mellan olika uppgifter och bibehålla samma nivå av fokus och effektivitet.
Att skifta fokus på arbetet, när man blir störd av kollegor eller meddelanden går snabbt, men att återgå till den ursprungliga uppgiften tar tid. Hjärnan behåller delar av engagemanget i den tidigare uppgiften, vilket begränsar dess förmåga att fokusera på något nytt. Kontinuerliga avbrott kan därför gradvis sänka hjärnans kapacitet och påverka kognitiva förmågor, minnet och prestationen.
Ett annat problem är att konsekvenserna av fenomenet fortsätter att förvärras. På grund av multitasking förlorar du gradvis skärpa och precision. Du blir helt enkelt lite mindre intelligent! Dessutom försämras din förmåga att minnas information. Hjärnan har optimal förmåga att koda minnen när du är i ett tillstånd av fullständig koncentration.
Vi hjälper dagligen människor att sluta med multitasking som arbetsmetod genom goda råd som är baserade på forskning och experter. Här är några av de viktigaste sakerna du kan göra för att förbättra ditt sätt att arbeta och samtidigt öka både din trivsel och din produktivitet:
- En sak i taget: I stället för att jonglera med flera uppgifter samtidigt så försök att prioritera dina uppgifter. Fokusera på en uppgift i taget och ge den din fulla uppmärksamhet innan du går vidare till nästa.
- Skapa arbetszoner: Om möjligt, skapa arbetszoner med minimala störningar. Det kan vara ett fysiskt rum eller helt enkelt en tidsperiod där du förbinder dig att undvika distraktioner som e-post eller chatt/telefonsamtal.
- Använd teknik med omsorg: Även om tekniken är oumbärlig kan den också vara en källa till konstanta avbrott. Överväg att stänga av meddelanden under perioder när du behöver fokusera.
- Inkludera pauser: Ta regelbundna pauser för att ladda din hjärna. Korta avbrott kan faktiskt förbättra din övergripande produktivitet genom att förhindra trötthet och förbättra din förmåga att fokusera.
- Träna din hjärna: Öva på att förbättra din koncentration genom att utöva mindfulness eller meditation. Dessa tekniker kan stärka din förmåga att behålla fokus och minskar lusten till multitasking.
Genom att implementera dessa tips kan du skapa ett mer ändamålsenligt arbetssätt som inte bara förbättrar din produktivitet utan också ditt övergripande välbefinnande. Så nästa gång du känner behovet av att jonglera med uppgifter kan det vara värt att överväga om en mer fokuserad strategi skulle ge ett bättre resultat.
Behöver du råd och vägledning är du alltid välkommen att kontakta oss.
Vårt jobb är att göra dig bättre på ditt!